czwartek, 7 lipca 2016

Kruche rożki z serem i czereśniami

Kruche rożki na cieście drożdżowym najsmaczniejsze są pierwszego dnia po upieczeniu - po prostu są wtedy najbardziej kruche. Świetnie smakują ze słodkimi czereśniami i twarogiem.

 Kruche rożki z serem i czereśniami


 Składniki ok. 21 sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypywania
  •   2,5 szklanki mąki krupczatki
  •  250 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  •  20 g świeżych drożdży
  •  szczypta soli
  •  250 g zimnego masła
  • 1,5 szklanki cukru drobnego
nadzienie:
  •  500 g sera twarogowego śmietankowego zmielonego
  •   4 łyżki cukru waniliowego
  •   2 łyżki masy kajmakowej
  •   łyżka mleka w proszku
  •  wypestkowane czereśnie po 2-3 sztuki na rożek

lukier:
  •  sok z cytryny
  • cukier puder

Mąki ( pszenna tortowa i krupczatka wymieszane ze szczyptą soli) siekamy z zimnym masłem. Drożdże kruszymy, dodajemy śmietanę w temp. pokojowej i 2 łyżki cukru- dokładnie mieszamy. Całość dodajemy do mąki z masłem, dodajemy resztę cukru i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Ciasto formujemy w kulę,  owijamy folią i chowamy na ok. 30 minut do lodówki. 

 
Ser ucieramy z cukrem, masą kajmakową i mlekiem w proszku na gładką masę.

Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą cienko wałkujemy i wycinamy kwadraty ok. 6 na 6 cm. Na każdym kwadracie wykładamy łyżkę sera i owoce. Składamy po przekątnej i dokładnie zlepiamy brzegi  - ładny rant uzyskamy dociskając brzegi rożków widelcem uprzednio oprószonym mąką. Rożki układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 160 stopni. Ciepłe rożki smarujemy cytrynowym lukrem. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Mój mąż byłby zachwycony! :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super te rożki, musze zrobić takie. Połączenie sera i czereśni genialne.

    OdpowiedzUsuń