Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 10 lipca 2016

Tort sernikowo-czereśniowy

Tort z dedykacją dla miłośnika serników i niezbyt słodkich ciast. Lekki i orzeźwiający. Doskonale znosi transport. Ten ze zdjęć bez uszczerbku pokonał dwugodzinną podróż. ;)

Tort sernikowo-czereśniowy


 Na ciasto:

  • 350 g miękkiego masła
  • 350 g cukru pudru
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  •  6 jaj
  • łyżeczka pasty waniliowej


Przygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz wiórkami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka. Na koniec dodajemy pastę waniliową.
Gotowe ciasto przelewamy po równo do  2 tortownic (średnica 26)  i pieczemy w  temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 30 minut.  do tzw. suchego patyczka. Ciasto po delikatnym  naciśnięciu powinno powrócić do swojej formy.  Po upieczeniu ciasta zostawiamy na ok. 30 minut w tortownicach. Następnie delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Ciasto możemy upiec dzień wcześniej.

Masa serowa:
  • 3 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
  •   6 żółtek (jaja sparzamy wodę)
  •   3/4 szklanki drobnego cukru
  •   łyżka pasty waniliowej
  • 500 g śmietany 36%
  •   500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  •  czereśnie - ok. 500 g
  • 50 g wiórków kokosowych

Zmielony twaróg (zwłaszcza jeżeli weźmiemy taki gotowy sernikowy z wiaderka) wykładamy na sito wyłożone gazą. Sito ustawiamy na misce i wstawiamy  do lodówki na co najmniej całą noc - a najlepiej na 24 h. Przez ten pozbędziemy się z twarogu nadmiaru płynu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy na puszysto, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy pastę waniliową i ponownie mieszamy.
Żółtka ucieramy z cukrem i pastą waniliową nad gorącą kąpielą wodną. Masa musi zgęstnieć. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy żółtkowej i dokładnie mieszamy. Taką mieszaninę przelewamy do pozostałej masy żółtkowej i dokładnie miksujemy.
Masę serową porcjami dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
Z obu placków ciasta zdejmujemy wierzchnią skórkę - jeśli tego nie zrobimy ciasto będzie brzydko wyglądało. Na jeden placek wykładamy większą część wypestkowanych czereśni. Na owoce wykładamy ok. 3/4 masy serowej. Wykładamy pozostałe czereśnie i przykrywamy drugim plackiem. Pozostałą masą pokrywamy cienką warstwą wierzch i boki ciasta. Boki obkładamy wiórkami kokosowymi. Tort wstawiamy do lodówki


Masa do dekoracji:
  • 500 g mascarpone
  •  250 g serka śmietankowego lekko solonego
  • ok. 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki mleka w proszku
  • sok z 1 cytryny
  • zbożowe kuleczki truskawkowe

Mascarpone, serek, sok z cytryny, cukier puder i mleko w proszku miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego. Masą z serka mascarpone dekorujemy wierzch ciasta.  Dolną krawędź ciasta również dekorujemy masą. Wierzch zdobimy różowymi kuleczkami zbożowymi. Smacznego!











2 komentarze:

  1. Bardzo okazały torcik, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, leciutki i na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń