niedziela, 3 lipca 2016

Waniliowo-budyniowy sernik z czereśniami i kokosowym ciastem

Delikatna budyniowa masa serowa, kokosowe ciasto i słodkie czereśnie. Zapraszam na pyszny owocowy sernik.

 Waniliowo-budyniowy sernik z czereśniami i kokosowym ciastem


 

 Na spód:
  • 250 g mąki pszennej
  •   200 g wiórków kokosowych
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 jajko
  •  200 g zimnego masła
  •  szczypta soli

Z podanych składników przygotowujemy spód. Łączymy składniki sypkie- mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier. Dodajemy masło- siekamy. Dodajemy jajko i ręką wyrabiamy dość wilgotne ciasto. Ciasto schładzamy co najmniej  3 godziny w lodówce. Schłodzonym wylepiamy dno wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (24 x 35cm). Podpiekamy ok. 20 minut temp. 180 stopni, termoobieg. Spód studzimy.

Masa serowa:
  •  800 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 500 g serka mascarpone
  •  szklanka cukru
  •   budyń waniliowy - na 0,5 l mleka
  •   6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  •  czereśnie - ok. 600 g
Jajka wybieramy do dużej miski, dodajemy cukier, mąki i proszek budyniowy- miksujemy na gładką masę. Dodajemy mascarpone i serek i ponownie miksujemy. Całość przelewamy na podpieczony spód. Na masie serowej układamy połówki czereśni skórką do góry. Pieczemy ok. 70 - 80 min., temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik schładzamy.
Ciasto  porcjujemy i dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi czereśniami. Smacznego!



1 komentarz:

  1. no nieźle, sernik z czereśniami to musi być pycha. ja w ogóle kocham ciasta z czereśniami, mniam

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń