Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 21 sierpnia 2016

Chleb z kaszy gryczanej - bezglutenowy, bez mąki, bez drożdży - trzyskładnikowy


 Genialny chleb z kaszy gryczanej białej (niepalonej). Bezglutenowy, bez mąki i drożdży - jedynie z 3 składników. Idealne domowe, zdrowe pieczywo. Puszyste i wilgotne jednocześnie. W smaku doskonałe. W internecie znajdziecie wiele przepisów na chlebek z kaszy gryczanej. Ja swój przygotowuję z 400 g kaszy gryczanej - tyle zazwyczaj znajduje się w standardowym opakowaniu kaszy. Chlebek jest tak smaczny, że znika błyskawicznie, więc warto od razu upiec podwójną porcję  ;) . Zdecydowanie polecam - zarówno ze względu na walory smakowe, jak i zdrowotne.
Ps. do podstawowego ciasta, po zblendowaniu kaszy, możemy dodać ulubione dodatki- pestki dyni, słonecznika, ulubione zioła i przyprawy.

Chleb z kaszy gryczanej - bezglutenowy, bez mąki, bez drożdży - trzyskładnikowy


 

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej białej
  • ok.  2 i 1/4 szklanki wody
  • 1,5  łyżeczki soli


Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą. Przekładamy do dużej miski i zalewamy wodą. Pozostawiamy na noc- na co najmniej 12 godzin. Rano całość mieszamy i ewentualnie uzupełniamy wodą - tak by ziarna znajdowały się pod minimalną warstwą wody. Ponownie odstawiamy na 12 godzin. Wieczorem całość dokładnie blendujemy (gdyby wody było za dużo  przed blendowaniem należy nieco odlać) z dodatkiem soli i przelewamy do keksówki (u mnie wymiary 30 x 11 cm - kromki chleba wyjdą dość niskie, jeśli wolicie większe kromki weźcie mniejszą keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek pozostawiamy na całą noc w piekarniku (wyłączonym). Rano  piekarnik nastawiamy na temp. 200 stopni. Chlebek pieczemy ok. 80 minut do uzyskania chrupiącej skórki. Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Pieczywo wychodzi bardzo puszyste a jednocześnie wilgotne. Ma idealną konsystencję - nie kruszy się, możemy kroić bardzo cienkie kromki.Smacznego!

 




4 komentarze:

  1. Będę robić! wracam na moją dietę bez chleba pszennego ☺ idealnie ze chleb z gryczanej. mam nadzieje ze synkowi tez zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę robić! wracam na moją dietę bez chleba pszennego ☺ idealnie ze chleb z gryczanej. mam nadzieje ze synkowi tez zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe chlebki są wspaniałe :) Ostatnio mam mnóstwo obowiązków i nie robię, ale jak się troszkę zrobi luźniej w moim grafiku z pewnością powrócę do pieczenia. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio ten chleb jest bardzo popularny :)

    OdpowiedzUsuń