czwartek, 11 sierpnia 2016

Drożdżowe ciasto chałwowe przeplatane masą orzechowo-cytrynową


Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe z nutą chałwy plus wilgotna i orzeźwiająca masa chałwowo-orzechowo-cytrynowa. W tle smak sezonowych borówek. I jest pysznie. :)

 Drożdżowe ciasto chałwowe przeplatane masą orzechowo-cytrynową


 Ciasto:
  •   4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki na zaczyn
  •  szklanka cukru
  • 42 g świeżych drożdży
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 3/4 szklanki mleka ciepłego mleka
  • 3 jajka
  •  1 żółtko
  • 100 g masła
  •  szczypta soli
  •   skórka z cytryny
Nadzienie:
  • 150 g chałwy waniliowej
  •  100 g orzechów włoskich
  •  100 g migdałów
  •  2 żółtka
  • sok z 1 cytryny
  •  4 łyżki  cukru
  • dodatkowo- ok. 50 g roztopionego masła
  • pół szklanki borówek lub poziomek
Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru, ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki- dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Chałwę ucieramy z pozostałym cukrem , stopniowo dodajemy żółtko i jaja. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do mąki dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, skórkę z cytryny oraz masę jajeczno-chałwową. Dodajemy rozpuszczone letnie masło i wrabiamy na jednolitą masę. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Orzechy włoskie i migdały blendujemy. Chałwę ucieramy  z cukrem i żółtkami, dodajemy orzechy i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm. Smarujemy niewielką ilością roztopionego masła. Rozkładamy farsz- równomiernie po całości , posypujemy borówkami  i zawijamy wzdłuż dłuższego końca. Kroimy na 6 części. Kawałki ciasta układamy przecięciem do góry w prostokątnej dużej formie wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto smarujemy masłem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, pod przykryciem. Ciasto ponownie smarujemy - tym razem białkiem i wstawiamy do pieca na ok. 60 minut, temp. 170 stopni.
Jeśli wszystkie wycięte ślimaki ciasta nie zmieszczą się w waszej keksówce (moja pomieściła tylko 5 ślimaków), wystarczy pozostałe kawałki poporcjować na nieco cieńsze ślimaki i ułożyć na blaszce obok siebie np.nadając kształt kwiatka. Takie bułeczki pieczemy krócej- ok. 30 minut. 

Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Bułeczki możemy jeść jeszcze ciepłe. Placek lepiej jeśli postoi i wystygnie. Smacznego!





















































4 komentarze:

  1. uwielbiam chałwę, z chęcią bym spróbowała tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałwowe smaki w drożdżówce, a właściwie czemu nie. Na pewno smak wychodzi obłędny. No i nadzienie nietypowe, ale na pewno podnosi walory smakowe. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham chałwę, więc to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń