niedziela, 14 sierpnia 2016

Drożdżówki z pieczarkami i szczypiorkiem

Drożdżówki z pieczarkami i szczypiorkiem sprawdzą się idealnie jako śniadanie - również te na wynos podczas pikniku, do pracy czy do szkoły, jak również jako dodatek chociażby do czerwonego barszczu. Polecam ;) .


 Drożdżówki z pieczarkami i szczypiorkiem

 Ciasto: (na ok. 24 bułeczki)

  • 520 g mąki pszennej
  • 80 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • szklanka mleka
  •  1/2 łyżeczki soli 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  •  6  łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka majonezu


Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i pół szklanki letniego mleka. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut w ciepłym miejscu. Do miski wrzucamy pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto- ok.  15 minut. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Farsz:

  •  1,2 kg pieczarek
  •  1 cebula
  •   pęczek szczypiorku
  •   2 duże garście wędzonego sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
  •    sól
  •  pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Obrane pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i cebulę. Warzywa smażymy aż odparuje nadmiar płynu. Do gorących warzyw dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem- dokładnie mieszamy. Farsz studzimy.
Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy, dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta - grubość ok. 5 mm. Z każdego rozwałkowanego placka  wycinamy 3 prostokąty. Krótszy bok nacinamy (mniej więcej do 1/3 prostokąta) ok. 4-5 razy tworząc grzebyk . Pośrodku prostokąta układamy porcję farszu- ciasto dookoła farszu smarujemy jajkiem. Zawijamy najpierw nienaciętą stroną ciasta- dociskamy, żeby zlepiło się w miejscach posmarowania jajkiem. Następnie smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem od zewnętrznej strony i przykrywamy naciętą stroną ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by zawinięcie znajdowało się pod spodem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut, temp. 180 stopni.





2 komentarze:

  1. Mniam mniam! Na pewno je zrobię! A tymczasem zapraszam do mnie http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówki na wytrawnie :) Lubię :) Z takim farszem jeszcze nie jadłam. Fajnie wyglądają, zachęcająco :) Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)