wtorek, 23 sierpnia 2016

Owsiany tort borówkowy z kremem na bazie płatków owsianych

Pyszny tort na bazie płatków owsianych to nieco zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta na specjalne okazje. Z dużą ilością borówek to prawdziwy rarytas ;) .



 Owsiany tort borówkowy z kremem na bazie płatków owsianych


 Składniki:

  • 2 pełne szklanki płatków owsianych - u mnie marki Kupiec
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego
  • 150 g masła
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  •  3 jajka
  •  1 szklanka mąki
  •  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady z orzechami laskowymi
  •   borówki - na całe ciasto (do placka, do przełożenia i dekoracji ) ok. 1 kg


Płatki owsiane dodajemy do gotującego się soku  i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.  Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i porcjami płatki owsiane oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, Dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy owoce - pojedynczą warstwę. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, więc owoce i tak zatopią się w cieście podczas pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 50-55 minut, temp. 190 stopni do tzw. suchego patyczka. 

Maślany krem owsiano-waniliowy:

  •  1 szklanka płatków owsianych- u mnie marki Kupiec
  • 1,5  szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kaszy manny - marki Kupiec
  •  łyżka pasty waniliowej
  • 250 g miękkiego masła


Płatki zalewamy ciepłym mlekiem i pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Do napęczniałych płatków dodajemy cukier oraz kaszę i całość zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta. Masę blendujemy, a następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając porcjami masę owsianą i pastę waniliową.
Kremem przekładamy przecięte na pół wystudzone ciasto owsiane. W krem wciskamy świeże borówki. 
Ciasto chłodzimy.


Polewa czekoladowa:

  •  200 g białej czekolady
  •   50 g masła
  •  2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru - u mnie marki KUPIEC

Czekoladę drobno siekamy i razem z masłem i mlekiem topimy nad gorącą kąpielą wodną. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę parujemy. Lekko wystudzoną masą pokrywamy wierzch i boki tortu. Dekorujemy świeżymi borówkami.














3 komentarze:

  1. Prezentuje się oszałamiająco !!! Musi być pyszny :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutko się prezentuje. Uwielbiam borówki. Słodkości z ich udziałem to mój przysmak. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, wygląda naprawdę bardzo zachęcająco :)
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń