Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 7 sierpnia 2016

Pieczona dynia z sosem z anchois z kaparami

Dynię najbardziej lubię pieczoną z odrobiną oleju i solą. Ale z takim sosem również smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie w sezonie dyniowym ;) .



 Pieczona dynia z sosem z anchois z kaparami


 Składniki:


  •  dynia Hokkaido
  • sól
  • olej rzepakowy

Sos:

  •   puszka - 50 g  filecików anchois razem z olejem
  •   puszka - 120 g filetów z makreli w oliwie z oliwek
  •   pół szklanki oleju rzepakowego spod grillowanej papryki
  •  pół szklanki oleju rzepakowego
  •  sok z 1 cytryny
  • pieprz
  •  szczypta cukru
  •  2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy dijon
  •  łyżka kaparów


Dynię pozbawioną pestek porcjujemy na łódeczki. Układamy na blasze piekarnikowej, solimy i skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości ok. 20- 25 minut.
Fileciki anchois z olejem, makrelę,  sok z  cytryny, olej paprykowy  i olej rzepakowy, majonez, musztardę i kapary miksujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem i cukrem. Schłodzony sos podajemy z gorącą upieczoną dynią.Dekorujemy kaparami. Smacznego!

Sos najlepiej przechowywać w szczelnym słoiczku w lodówce. Przed polaniem potrawy należy dokładnie potrząsnąć słoiczkiem, aby wymieszać dokładnie jego zawartość. Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju warzyw, mięs i wędlin.  





2 komentarze:

  1. Jak dla mnie smaki nieznane, ale z pewnością godne uwagi :) Lubię dynię i różne wariacje na jej temat. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do przetestowania :) . Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń