środa, 24 sierpnia 2016

Pierogi paprykowe z salami i mozzarellą

Paprykowe pierogi to moja dzisiejsza wariacja na temat tego klasycznego dania :)



 Pierogi paprykowe z salami i mozzarellą


 
Ciasto ok. 30 szt.:

  •  2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki węgierskiej
  •  szczypta soli
  •   trochę więcej niż pół szklanki gorącej wody
  •  1 jajo
  •   łyżka oleju spod grillowanej papryki


Mąkę wymieszaną z papryką węgierską i solą zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Farsz:

  •  130 g salami
  •   250 g mozzarelli
  • 160 g papryki grillowanej z oleju
  • 3 łyżki pesto pistacjowego
  •    sól


Salami kroimy w bardzo drobną kostkę, mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Salami, mozarellę, paprykę, pesto i sól dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wykrawamy krążki, nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 1-2 minuty. Podajemy polane olejem spod grillowanej papryki.  Smacznego!





4 komentarze:

  1. wyglądają pysznie, może wypróbuję..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają świetnie :) Nigdy nie słyszałam o pierogach paprykowych - super sprawa. Bardzo apetyczne, aż mam ochotę na nie teraz :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby było to możliwe, podrzuciłabym Ci parę ;)

      Usuń