Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 20 sierpnia 2016

Półfrancuskie rożki z białą kiełbasą, serem i suszonymi pomidorami

Wytrawne rożki z żółtym serem i białą kiełbaską to doskonała przekąska podczas wakacyjnych wycieczek. Zapraszam!


 Półfrancuskie rożki z białą kiełbasą, serem i suszonymi pomidorami


 Składniki - ok. 16 sztuk
na ciasto:

  •   200 g miękkiego masła
  •  200 g serka śmietankowego lekko osolonego
  • 2 szklanki mąki pszennej

Nadzienie:

  •   kilkanaście plasterków żółtego wędzonego sera (ok. 16 plastrów)
  •  2 białe kiełbasy surowe- ok. 200 g
  •  kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy olejowej (ok. 16 sztuk )


Masło ucieramy z serkiem. Cały czas mieszając dodajemy porcjami mąkę. Kiedy masa zgęstnieje przekładamy na blat i wyrabiamy ręcznie jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wykrawamy po 4 kwadraty -  w sumie uzyskami 16 rożków.

Kiełbasę pozbawiamy osłonki i rozdrabniając przesmażamy na złoty kolor na odrobinie oleju spod suszonych pomidorów. Kiełbasę studzimy.
 Na środku każdego kwadratu układamy suszony pomidor, kawałek żółtego sera wędzonego oraz kiełbasę.
 Zlepiamy boki po przekątnej. Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 25-30 minut.Smacznego!




1 komentarz:

  1. Środek jak dla mnie idealny :) Nic dodać, nic ująć. To musi być pyszny smak. Może kalorii sporo, ale co tam, warto się skusić. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń