Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 25 sierpnia 2016

Ryż na mleku z sosem jeżynowym i włoskim twarogiem

Ryż na mleku ze słodkim twarogiem i jeżynowym sosem to idealny obiad na słodko, a nawet deser. Kto go nie lubi?  ;)



 Ryż na mleku z  sosem jeżynowym i włoskim twarogiem


 
Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego - 200 g
  •  ok. 3,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  •  czubata łyżka zimnego masła
  •  250 g słodkiego twarogu typu włoskiego


Ryż zalewamy szklanką mleka i gotujemy mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Uzupełniamy mleko do momentu aż ryż będzie miękki, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy wiórki masła, cukier waniliowy, sól i pokruszony słodki twaróg. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z jeżynowym sosem, dekorujemy świeżymi jeżynami. Smacznego!

Sos jeżynowy:

  •  ok. 450 g jeżyny
  •  ok. 4-5 łyżek cukru
  •  2 łyżki masła 

 Jeżyny zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieją. Pod koniec dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Zgęszczamy zimnym masłem. 




1 komentarz:

  1. Ryż na mleku kojarzy mi się z dzieciństwem. Ponadto jest bardzo dobry na żołądek. Jeżyny fajnie się tu komponują. Trzeba z nich korzystać, póki sezon trwa. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń