poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Soba i halloumi



Makaron gryczany z suszonymi pomidorami, grillowaną papryką i przepysznym serem halloumi to idealne połączenie i pomysł na szybki obiad. :)

  Soba i halloumi



Składniki:

  •  300 g makaronu gryczanego soba
  •   ząbek czosnku
  •  kilkanaście suszonych pomidorów z oleju - ok. 150 g
  •   kilka kawałków papryki grillowanej marynowanej w oleju - ok. 150 g
  •  sól
  •  kawałek ostrej papryczki pozbawionej pestek
  •   olej spod suszonych pomidorów
  • ser halloumi 250 g +4 łyżki oleju spod grillowanej papryki


Ser kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy go olejem spod grillowanej papryki. Odstawiamy do zamarynowania.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Na patelni na kilku łyżkach oleju spod suszonych pomidorów (oleju nie żałujemy, to baza sosu) podsmażamy drobno posiekany ząbek czosnku. Do lekko złocistego (ale nie brązowego) czosnku dodajemy suszone pomidory i paprykę pokrojone w cienkie, długie paski. Całość chwilę smażymy i dodajemy kawałek drobno posiekanej ostrej papryczki. Smażymy dosłownie chwilę, doprawiamy solą i dodajemy ugotowany makaron. Całość dokładnie mieszamy.
Zamarynowany ser smażymy  na suchej patelni aż się zrumieni z każdej strony. Układamy na gotowych porcjach makaronu. Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam sera halluomi. Ciekawa jestem smaku. Zwłaszcza w tak apetycznym daniu :) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie dania lubię zabierać do pracy. pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń