Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 12 września 2016

Ciasto śliwkowe z kremem orzechowym na mascarpone

Ciasto śliwkowe z kremem orzechowym na mascarpone to doskonały deser sezonowy. Połączenie śliwek z orzechami włoskimi jest niezawodne. Aby masa była nieco lżejsza nie używamy do niej masła, a sięgamy po serek mascarpone. Dzięki temu uzyskamy idealny lekki i aksamitny krem. Dodatek kaszy manny w cieście sprawia, że po upieczeniu uzyskamy bardzo apetyczną chrupiąca skórkę, do której wspaniale pasuje cytrynowy lukier. Proste, ale zarazem bardzo efektowne ciasto, którym zaskoczycie swoich gości. Polecam!


 Ciasto śliwkowe z kremem orzechowym na mascarpone


 Składniki:

  • 190 g miękkiego masła
  •  1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  •  3/4  szklanki kaszy manny
  •  1szklanka cukru
  •  2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia
  •  5 jajek
  •   ok. 400 g śliwek


Masło ucieramy z cukrami. Kiedy uzyskamy puszystą masę cały czas miksując dodajemy po  jednym jajku. Następnie dodajemy składniki suche- wymieszane mąkę, kaszę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy owoce - wypestkowane i pokrojone w mniejsze kawałki śliwki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego odo  180 stopni na ok.  65-70 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Przekrawamy na pół.

Krem:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 200 ml mleka
  •  150 g cukru
  •  500 g mascarpone

Mleko zagotowujemy z cukrem. Czekamy aż  masa lekko zgęstnieje. Dodajemy zmielone orzechy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy. Masę studzimy. Wystudzoną dodajemy porcjami do utartego mascarpone, cały czas miksując. Kremem przekładamy ciasto. Dekorujemy cytrynowym lukrem (sok z połowy cytryny + cukier puder ile zabierze). Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. 







4 komentarze:

  1. Takiego śliwkowca jeszcze nie jadałam. Z mascarpone? Mniam! Pięknie się prezentuje. Sezon śliwkowy w pełni, więc trzeba korzystać. Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem z mascarpone jest zdecydowanie lżejszy od tego na maśle - choć przyznam się, że ten na maśle również uwielbiam ;) . Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Jeszcze nie jadłam tak przygotowanego ciasta śliwkowego :) A brzmi bardzo interesująco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe ciasto, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń