Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 18 września 2016

Ciasto z białej kaszy gryczanej z kremem dyniowo-truskawkowym

Ciasto z kaszy gryczanej białej naprawdę jest rewelacyjne. W zależności od tego jak dokładnie zblendujemy kaszę, jak mocno ją rozgotujemy oraz ile płynu będzie miała w sobie, wyjdzie nam raz bardziej puszyste, a raz bardziej wilgotne ciasto. Im bardziej rozgotujemy kaszę, im kasza pobierze więcej płynu oraz im bardziej dokładnie ją zblendujemy, tym ciasto będzie bardziej jednolite w swojej strukturze i bardziej wilgotne. Jeśli lubicie czuć coś pod zębami w trakcie jedzenia, nie musicie aż tak dokładnie kaszy blendować.  Z ciastem gryczanym bardzo fajnie skomponowała się masa na bazie puree z dyni Hokkaido i marmolady truskawkowej. Ale o tym przekonacie się, jeśli przetestujecie przepis. Polecam na jesienne wieczory :) .


 Ciasto z białej kaszy gryczanej z kremem dyniowo-truskawkowym


 Składniki na ciasto:


  • 200 g kaszy gryczanej białej marki Kupiec
  •  ok. 1 i 3/4 szklanki mleka do ugotowania kaszy/ mleko możemy zastąpić wodą
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka w proszku
Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn - w razie potrzeby dodajemy więcej płynu. Wystudzoną blendujemy. Jaja ucieramy na puszysto  z cukrem. W garnku rozpuszczamy masło, czekoladę i mleko w proszku. Masę dodajemy do kaszy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz utarte jaja. Dodajemy skórkę pomarańczową, Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy 24 x 24 cm  wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 55- 60 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka.

Ciasto studzimy i przekrawamy na pół.

Krem dyniowo-truskawkowy:

  •  500 g upieczonej dyni Hokkaido - waga bez skórki
  •   1/4 szklanki  śmietanki kremówki
  •  4 czubate łyżki marmolady truskawkowej
  •  3 łyżki cukru waniliowego

Upieczoną dynię blendujemy na gładki krem ze śmietaną, marmoladą truskawkową i cukrem waniliowym. Kremem przekładamy upieczone ciasto.

Polewa:
  •  1/3 szklanki  mleka
  •   1 szklanka cukru
  •   2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka w proszku

Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem i mlekiem w proszku.  Kiedy polewa nieco zgęstnieje odstawiamy i studzimy. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Ciasto chłodzimy co najmniej 3 godziny w lodówce. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ciasto prezentuje się po prostu wspaniale :) Po herbatki na niedzielny, popołudniowe relaks jak znalazł. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne połaczenie składników, z checią bym zjadła :) mniam

    OdpowiedzUsuń