piątek, 16 września 2016

Ciasto z pasternakiem z kremem jogurtowym i powidłami


Ciasto z pasternakiem jest idealnie wilgotne i puszyste. Uperfumowane skórką cytrynową i wzbogacone suszoną żurawiną samo w sobie może być doskonałym deserem. Ale... no właśnie, nie byłabym sobą, gdybym nie zaproponowała nieco bogatszej wersji. Placek wzbogaciłam więc musem ze śliwek (w końcu sezon na te owoce w pełni) i, jak przystało na miłośniczkę wszelkiego rodzaju kremów, puszystą, aksamitną i delikatną pianką na bazie jogurtu greckiego. Krem jogurtowy jest idealny - delikatnie słodki i orzeźwiający. Z powodzeniem może konkurować z kremami na bazie dużo bardziej kalorycznej kremówki czy masła.

Ps. gdybyście mieli problem z dostaniem pasternaku, bez problemu możecie zastąpić go w cieście marchewką ;) .

 Ciasto z pasternakiem z kremem jogurtowym i powidłami


 Na ciasto:

  •  3/4 szklanki cukru 
  • 150 g miękkiego masła
  •   2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 1,5  szklanki mąki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta  soli
  • 250 g  startego na tarce o grubych oczkach pasternaku (waga po starciu)
  • 80 g suszonej żurawiny

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką
Pasternak obieramy i ścieramy na tarce o grubych  oczkach.
W misce łączymy składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny oraz sól.
W drugiej misce ucieramy na jasnożółtą masę masło z cukrem, następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku oraz pastę waniliową. Stopniowo cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach, dodajemy składniki sypkie. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy pasternak i posiekaną żurawinę i dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce na 10 minut. Następnie przekładamy na kratkę do wystygnięcia.

Masa śliwkowa (powidła)

  • 1 kg śliwek
  •  ok. 4 łyżki cukru

 Śliwki pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka i smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Pod koniec dodajemy cukier do smaku. Masę studzimy i chłodzimy przez noc w lodówce.
Wystudzone ciasto ponownie układamy w tortownicy. Smarujemy masą śliwkową (ok. 2 łyżek masy śliwkowej odkładamy na później).


Krem jogurtowy (krem na jogurcie greckim):
  • 800 g jogurtu typu greckiego
  •  4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
Dzień wcześniej jogurt wykładamy na sitko wyłożone gazą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki- przez ten czas odcieknie nadmiar płynu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jogurt miksujemy na puszystą masę z cukrem.  Do żelatyny (jeszcze ciepłej) dodajemy łyżkę masy jogurtowej i dokładnie miksujemy, po czym całą żelatynę przelewamy do pozostałej masy jogurtowej. Całość ponownie dokładnie miksujemy i szybko wykładamy na ciasto (masa szybko żeluje pod wpływem niskiej temperatury jogurtu). Na powierzchni jogurtu układamy kleksy odłożonej masy śliwkowej i za pomocą widelca szybko robimy dekoracyjne wzory. Ciasto wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Smacznego!






3 komentarze:

  1. wygląda świetnie.
    bardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw, ale z pasternakiem jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jogurtowe smaki. Na przykład jogurtowe lody gałkowe - pycha! :) To ciasto na pewno też bym polubiła. Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, coś nowego i ciekawego :) Podoba mi się i to bardzo !

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)