Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 5 września 2016

Deserki waniliowo-śliwkowe

Deser z kremem waniliowo-budyniowym i sosem śliwkowym to również fajny pomysł na drugie śniadanie ;). Deserki pięknie prezentują się w szklanych pucharkach czy też zwykłych szklankach. Zapraszam!


 Deserki waniliowo-śliwkowe


 Składniki na ok. 4 desery

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  •  200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  •  budyń waniliowy
  •   łyżeczka mąki ziemniaczanej
  •    3 łyżki cukru waniliowego
  •   100 g masła


Sos:

  • 800 g śliwek
  •   6 łyżek cukru waniliowego
  •    cynamon


Dodatkowo:

  • 100 g kruchych ciasteczek z kawałkami czekolady


Do rondelka przekładamy serek waniliowy, masło i cukier. Proszek budyniowy i mąkę mieszamy z mlekiem zagęszczonym i dodajemy do rondelka. Całość cały czas mieszając zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje.
W drugim rondelku pokrojone w mniejsze kawałki śliwki gotujemy z cukrem do uzyskania gęstej masy. Doprawiamy cynamonem i studzimy.
Na dno pucharków kruszymy ciasteczka. Wykładamy porcję masy waniliowej, następnie porcje sosu śliwkowego, ponownie masę waniliową, na wierzchu ponownie porcję sosu. Deser podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Idealne deserki do podania, gdy nagle mają nas odwiedzić niezapowiedziani goście. Szybkie w przygotowaniu, niezwykle efektowne wizualnie i z pewnością przepyszne. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla niespodziewanych gości to rzeczywiście deser idealny ;) . Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Połączenie waniliowego budyniu i śliwek wprost ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie doskonałe ;) - pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na deserki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser bardzo prosty do przygotowania, a sposób jego podania sprawia, że wyglada bardzo apetycznie i taki też z pewnością jest.

    OdpowiedzUsuń