Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 15 września 2016

Gulasz z łopatki z tortellini i warzywami



 Gulasz z łopatki z tortellini i warzywami







Składniki:
  • łopatka ok. 2,8 kg
  • 3 łyżki mąki
  •   sól
  •    pieprz
  •   ok. 6-7 szklanek wody
 ponadto:
  •   słodka papryka -  1 łyżka
  • ok. 450 g  kiełbasy śląskiej - wąskie pętka
  •   2 cebule czerwone
  •  por
  • ząbek czosnku
  •   2 łodygi selera naciowego
  • 2  marchewki
  • 3 pomidory paprykowe
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g pieczarek
  •  cukinia zielona
  •  400 g  fasolki szparagowej zielonej
  •  500 g tortellini o nadzieniu serowym (ser mozarella i ricotta)
  •  sól
  • pieprz
  •   olej rzepakowy


Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, posypujemy mąką, dodajemy trochę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy- mąką musi pokryć każdy kawałek mięsa.

W garnku na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego w pół talarki selera naciowego.. Kiedy się zeszkli dodajemy słodką paprykę oraz drobno posiekany czosnek i chwilkę karmelizujemy. Dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy. Kiedy mięso nabierze złocistego koloru, zalewamy wodą i  dusimy pod przykryciem do miękkości.

W tym czasie przygotowujemy warzywa i kiełbasę. Śląską kroimy w talarki i podsmażamy na odrobinie oleju.  Dodajemy do mięsa. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Fileciki pomidorów kroimy w dużą kostkę i dodajemy do mięsa.
Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w kostkę, pieczarki w talarki.. Warzywa po kolei przesmażamy na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy kiełbaskę. Dodajemy do mięsa. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości - ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy ugotowaną al dente fasolkę szparagową zieloną (możemy pokroić na mniejsze kawałki) oraz ugotowane al dente pierożki tortellini  i jeszcze chwilkę gotujemy.

 Doprawiamy solą i  pieprzem. Gulasz możemy zawekować - z tej porcji wyjdzie ok. 8 litrowych słoików. 



2 komentarze:

  1. ojej, ile tu dobroci w tym gulaszu! Nie pomyślałabym o dodaniu tortellini. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny gulasz! Z tortellini musi być wspaniały. Nie próbowałam, ale wierzę, że smakuje wybornie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń