Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 14 września 2016

Kostka dyniowa z kremem orzechowym

Ciasto dyniowe na puree z dyni Hokkaido w nieco uszlachetnionej wersji - z kremem z orzechów włoskich. Pyszne, aromatyczne, puszyste i wilgotne... pachnące jesienią. Zapraszam :) .


 Kostka dyniowa z kremem orzechowym

 

 Składniki:

  • 3  szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki puree z dyni hokkaido (dynię porcjujemy ze skórką, skrapiamy olejem, lekko solimy i pieczemy do miękkości ok. 30 minut, temp. 200 stopni, następnie dokładnie blendujemy, w razie potrzeby dolewając oleju rzepakowego- musimy uzyskać gładkie puree)
  • 1,5 szklanki cukru
  •  200 g  miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cynamon


Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy puree z dyni, jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy, 2 szczypty cynamonu i skórkę otartą z cytryny. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (35x 24 cm). Pieczemy ok. 50-55 minut, temp. 180 stopni - do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Odcinamy górną wybrzuszoną warstwę.

 Masa orzechowa:
  •  400 g orzechów włoskich
  • 400 ml mleka
  •  300 g cukru
  •  400 g miękkiego masła
Mleko zagotowujemy z cukrem. Czekamy aż  masa lekko zgęstnieje. Dodajemy zmielone orzechy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy. Masę studzimy. Wystudzoną dodajemy porcjami do miękkiego masła, cały czas miksując. Masę wykładamy na przygotowane ciasto. Wierzch zdobimy orzechami włoskimi i chipsami czekoladowymi. Smacznego!






8 komentarzy:

  1. Ten kolor jest po prostu obłędny :) Dynia w wypiekach prezentuje się świetnie. A krem orzechowy szczerze uwielbiam :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, dynia daje ten niepowtarzalny intensywny i pogodny kolor :) . Pozdrawiam Cię Megly serdecznie :)

      Usuń
  2. Kolor jest naprawdę świetny. A samo ciasto wygląda na smaczne - ocenię jednak dopiero po upieczeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam w takim razie na recenzję po przetestowaniu przepisu :) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Z dynią i taką ilością orzechów ciasto musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie jesienne, i ten kolor - ach! Nie mogę się napatrzyc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Gin, dawno Cię u mnie nie było - miło Cię znowu "widzieć" ;). Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń