środa, 7 września 2016

Naleśniki gryczane (naleśniki z białej kaszy gryczanej) - na majonezie - bezglutenowe

 Genialne ciasto naleśnikowe z kaszy gryczanej niepalonej (białej kaszy gryczanej). Dodatek majonezu sprawia, że ciasto naleśnikowe jest jeszcze bardziej aksamitne, a po upieczeniu naleśniki nabierają charakterystycznego smaku. Kaszy w cieście nie czuć. Gryczane naleśniki idealnie komponują się z marchewkowym farszem i serem Mimolette. Zapraszam!

 Naleśniki gryczane (naleśniki z białej kaszy gryczanej) - na majonezie - bezglutenowe

Naleśniki gryczane z nadzieniem marchewkowym





Składniki na ok. 6-7 sztuk
  •  200 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 2 szklanki wody
  • woda - ok. 1 szklanki
  •  3 łyżki majonezu
  • 3/4 łyżeczki  soli
  •  1 jajko

Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą, przekładamy do miski i zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Odstawiamy pod przykryciem na noc. Rano kaszę odsączmy na sicie i przekładamy do blendera. Blendujemy na gładką masę dolewając tyle płynu, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy majonez i jajko i ponownie blendujemy.  Ciasto doprawiamy solą. Smażymy na teflonowej patelni na odrobinie tłuszczu - polecam masło klarowane. Naleśniki są bardzo delikatne, do ich przewracania polecam użyć długą łopatkę.

Farsz
  •  pieczarki - 200 g
  • marchewka- 800 g
  • cebula czerwona
  •   sól
  • pieprz
  •  łyżka octu balsamicznego
  •  łyżka miodu
  •  3 łyżki majonezu
  •  olej rzepakowy
  • kilka plastrów sera Mimolette
  • 4 łyżki ketchupu + 4 łyżki majonezu

Pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Na patelni na oleju rzepakowym smażymy do miękkości przygotowane warzywa i drobno posiekaną cebulę. Pod koniec doprawiamy miodem, octem, solą, pieprzem i majonezem i jeszcze chwilę smażymy. Farsz studzimy.
Każdy naleśnik smarujemy odrobiną sosu- ketchup wymieszany z majonezem, układamy 1-2plasterki sera i porcję farszu. Zwijamy w rulonik albo formujemy kopertę. Układamy w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu układamy wiórki zimnego masła i wstawiamy na chwilę do piekarnika.  





1 komentarz:

  1. Naleśniki na majonezie to dla mnie kompletna nowość! Nigdy o takich nie słyszałam, tym bardziej na kaszy gryczanej. Pomysłowe! A farsz wygląda pysznie :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń