Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 28 września 2016

Pączki dyniowe

Pączki z dyni zachwycą Was swoją intensywną barwą, puszystością i smakiem. Z dodatkiem korzennych przypraw smakują doskonale. Myślę, że zwolennikom tradycyjnych słodkości, również zasmakują. Wypróbujcie przepis, w końcu sezon dyniowy w pełni :) .


 Pączki dyniowe



 Składniki

· 3 szklanki mąki pszennej

· 25 g świeżych drożdży

· szczypta soli

· 1 łyżeczka mielonego cynamonu

· 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

· 1/4 szklanki letniego mleka

· 2 jaja

· 3/4 szklanki cukru

· 95 g masła -masło topimy i lekko studzimy

· szklanka puree z dyni Hokkaido (pozbawioną pestek i poporcjowaną dynię razem ze skórką układamy na blasze, skrapiamy olejem i delikatnie solimy, pieczemy do miękkości 20-30 minut temp. 200 stopni, następnie dokładnie blendujemy)

· skórka z cytryny

· olej do smażenia


Dodatkowo:
· lukier cytrynowy (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze)



Drożdże kruszymy i zasypujemy łyżką cukru, dodajemy łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. W misce łączymy pozostałe składniki- mąkę, sól, cynamon, gałkę, jajka, skórkę otartą z 1 cytryny, cukier i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na jednolitą masę. Pozostawiamy w cieple pod przykryciem do wyrośnięcia- ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta wykrawamy szklanką pączki z dziurką lub bez dziurki. Możemy również wykrawać mniejszą szklanką mini pączki, albo odrywać kawałek ciasta i w dłoniach formować kuleczki. Podczas formowania pączków, należy podsypywać ciasto i dłonie mąką- ciasto jest dość luźne i lubi się kleić. Pączki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron- wykałaczką sprawdzamy, czy nie są już surowe w środku. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Cukier brązowy i cukier puder dokładnie ze sobą łączymy- jeszcze ciepłe pączki lukrujemy - cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru. Smacznego!





1 komentarz:

  1. Dynia, wszędzie dynia. Jeśli już za coś kochać jesień to właśnie za nasze wspaniałe dynie. Piękny kolor mają te pączki. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń