piątek, 9 września 2016

Sernikobrownie z jeżynami - duża blacha

Sernikobrownie z jeżynami to mocno czekoladowe, niezbyt słodkie ciasto i kremowa, wilgotna masa serowa przygotowana na jednym z najsmaczniejszych twarogów- słodkim serku typu włoskiego. Jeżyny prosto z ogródka doskonale odnalazły się w tym towarzystwie.

Sernikobrownie z jeżynami


 Składniki:
  •   300 g gorzkiej czekolady
  • 300 g miękkiego masła
  •  1 i 3/4  szklanki cukru pudru
  •  8 jajek (w temp. pokojowej)
  •  1 i 1/4 szklanki mąki
  •  750 g sera typu włoskiego
  •  łyżka pasty waniliowej
  •  ok. 300 g jeżyn

 Dużą blachę (24 x 35 cm)  wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem.Czekoladę topimy w gorącej kąpieli wodnej i studzimy. Masło i szklankę i 1/4 cukru pudru miksujemy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując- do masy brownie w sumie 4 jajka. Na koniec dodajemy czekoladę i porcjami mąkę -  całość dokładnie miksujemy. 3/4 ciasta przelewamy do formy. Pozostały cukier (1/2 szklanki) blendujemy na gładką masę z serkiem, 4 jajkami i pastą waniliową. Wykładamy na czekoladowe ciasto - masę rozkładajmy porcjami równomiernie po całości - łatwiej się rozprowadzi. Na wierzchu wykładamy kleksy pozostałej masy czekoladowej i rozprowadzamy ją widelcem tworząc dekoracyjne esy floresy. Układamy jeżyny. Ciasto pieczemy w temp. 170 stopni ok. 50-  60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. 








1 komentarz:

  1. Fantastyczny pomysł. Sernik połączony z brownie? Dwa najlepsze smaki w jednym. To jest bomba! :) A jeszcze jeżyny dla towarzystwa - mmm - smak musi być fenomenalny. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń