wtorek, 6 września 2016

Torcik śmietankowo-serowy z borówkami

Torcik z masą śmietankowo-serową dosmaczoną pastą waniliową i  dużą ilością pysznych borówek. Delikatna pianka idealnie komponuje się z kruchym maślanym spodem i czekoladową polewą z nutą pomarańczy. Zapraszam!


 Torcik śmietankowo-serowy z borówkami


 Spód:
  •  200 g herbatników maślanych
  • 250 g owsianych ciasteczek w czekoladzie
  • 200 g masła


Ciastka  kruszymy w blenderze, dodajemy do rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy 26 cm.

Masa serowa:
  • 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody
  •   6 żółtek (jaja sparzamy wodę)
  •   3/4 szklanki drobnego cukru
  •   łyżka pasty waniliowej
  • 500 g śmietany 36%
  •  500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  •  500 g  borówek

Zmielony twaróg (zwłaszcza jeżeli weźmiemy taki gotowy sernikowy z wiaderka) wykładamy na sito wyłożone gazą. Sito ustawiamy na misce i wstawiamy  do lodówki na co najmniej całą noc - a najlepiej na 24 h. Przez ten czas pozbędziemy się z twarogu nadmiaru płynu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy na puszysto, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy pastę waniliową i ponownie mieszamy.
Żółtka ucieramy z cukrem nad gorącą kąpielą wodną. Masa musi zgęstnieć. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy żółtkowej i dokładnie mieszamy. Taką mieszaninę przelewamy do pozostałej masy żółtkowej i dokładnie miksujemy.
Masę serową porcjami dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy 500 g borówek i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.

Polewa:

  •  1 tabliczka czekolady gorzkiej
  •  1 tabliczka czekolady mlecznej
  •    1 i 3/4 szklanki wody
  •  1 galaretka pomarańczowa
Dekoracja- 12 pralinek  w kształcie owoców morza

Wodę zagotowujemy. Do gorącej wody dodajemy drobno posiekaną czekoladę-   rozpuszczamy ją dokładnie mieszając. Dodajemy galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Ostudzoną i prawie tężejącą wylewamy na ciasto. Dekorujemy pralinkami. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. 






1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda w przekroju. Nietypowy. Bardzo lubię borówki i dodanie ich do tortu to według mnie wspaniały pomysł. Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń