czwartek, 8 września 2016

Żeberka z cebulką

Żeberka z cebulką przygotujecie przy minimalnym wkładzie wysiłku, a efekt smakowy będzie doskonały. Tak zamarynowane i upieczone żeberka są bardzo delikatne i soczyste- mięso samo odchodzi od kości. A cebulka smakuje wybornie ;) .

 Żeberka z cebulką


 Składniki:

  •  1-1,5 kg żeberek
  •  pół szklanki sosu sojowego
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki miodu
  •  4 łyżki ketchupu
  • łyżka słodkiej papryki
  •   łyżeczka papryki ostrej
  • ½ łyżeczki soli
  • kilkanaście mini cebulek


Żeberka myjemy, suszymy i porcjujemy. Łączymy składniki marynaty- sos sojowy, sok z cytryny, miód, ketchup, paprykę i sól. Następnie stopniowo dolewamy olej. Żeberka zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na całą noc. Zamarynowane żeberka układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy marynatą . Dodajemy cebulki. Przykrywamy folią alumniową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości - ok. 1,5 h. Po tym czasie zdejmujemy folię, a piekranik nastawiamy na 200 stopni - grzałka górna. Pieczemy ok. 20 minut, aż żeberka będą złociste i miały chrupiąca skórkę. 

 


3 komentarze:

  1. Rzadko jadam. Zrobiłaś mi ochotę :) Pięknie wyglądają te żeberka. Muszą być chrupiące i smaczne. Ale pyszności. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, zrobiłam i jestem pod wrażeniem smaków. Polecam wszystkim a szczególnie tym którzy nie mają czasu lub nie lubią siedzieć w kuchni. Potrawa którą robi się prosto i szybko a smakuje ..... kuchnia wysokich lotów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że żeberka zasmakowały. Pozdrawiam serdecznie. :)

      Usuń