Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 20 września 2016

Zupa pomidorowa z ryżowymi kotletami, pesto i ricottą


Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z sycącymi kotlecikami ryżowymi, aromatycznym pesto i delikatnym serkiem ricotta to dobry sposób na rozgrzanie w już nieco chłodniejsze dni. Zapraszam :) .

 Zupa pomidorowa z ryżowymi kotletami, pesto i ricottą


 Na zupę:
  •   ok. 1 kg dojrzałych mięsistych pomidorów
  •   1 cebula
  •   1 marchewka
  •  1 ziemniak
  •   wywar warzywny do regulacji gęstości
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  •  250 g sera ricotta
  •   sól
  •   pieprz
  •   olej rzepakowy
Sos:
  • garść bazylii
  •  olej spod suszonych pomidorów - kilka łyżek
  •    sól
  •   pieprz
  •   łyżeczka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • garść orzeszków ziemnych

Na kotlety ryżowe - ok. 10 szt.:
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  •   1 ząbek czosnku
  •   kilka suszonych pomidorów z oleju
  • olej spod suszonych pomidorów do smażenia
  •   bułka tarta + łyżeczka suszonego oregano +  1 jajo do panierowania
Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym razem z obraną i pokrojoną na mniejsze części marchewką, ziemniakiem i cebulą. Warzywa skrapiamy olejem i solimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 45 minut. Gorące warzywa wraz z całym sokiem przekładamy do garnka i dokładnie blendujemy. W razie potrzeby krem rozrzedzamy wywarem warzywnym i zaostrzmy koncentratem pomidorowym. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. 

Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy  na gładką emulsję.

Kotlety: Płatki zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na chwilę, aby wchłonęły płyn. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.  Łączymy ze sobą wystudzone płatki oraz ryż. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane pomidory suszone. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Masę możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Formujmy z niej nieduże kotlety. Kotleciki panierujemy w mące, rozbełtanym z odrobiną wody jaju i bułce wymieszanej z suszonym oregano-  smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju spod suszonych pomidorów.

Na talerzu wykładamy 2 kotlety ryżowe, zalewamy zupą, dajemy 2 łezki z serka ricotta. Całość skrapiamy sosem pesto. Smacznego!



Pora na pomidora!

4 komentarze:

  1. Takiej zupy pomidorowej "na bogato" jeszcze nigdy nie jadłam. Można się solidnie najeść :) Ciekawa jestem jak pesto się z nią komponuje ;) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna zupa bo może stanowić samodzielny posiłek :)
    Zapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne połączenie, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze wolałam makaron od ryżu do pomidorówki, ale zaintrygowałaś mnie tymi kotletami. :)
    Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń