Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 18 października 2016

Brązowy ryż z patelni z jajkiem, dynią i wędzonym twarogiem z olejem rzepakowym



 Pyszne jesienne i rozgrzewające danie. Smaczne, pożywne i zdrowe. Naturalny brązowy ryż, piękna pomarańczowa dynia Hokkaido i wędzony twaróg stanowią idealne połączenie. Całość przygotowałam na bazie oleju rzepakowego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także doskonale nadaje się do smażenia, a co najważniejsze posiada szereg właściwości zdrowotnych. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli,  witamin E i K. Zapraszam na zdrowe rozgrzewające danie idealne na jesienny obiad ;) .

 Brązowy ryż z patelni z jajkiem, dynią i wędzonym twarogiem z olejem rzepakowym


 Składniki:

  • 200 g ryżu brązowego
  •  2 szklanki wody
  •   ok. 8 łyżek oleju rzepakowego - u mnie smakowa wersja z ostrą papryczką
  •  sól
  •  3 jajka
  •  100 g twarogu wędzonego czosnkowego
  •  dynia Hokkaido
  • garść sezamu
  •  natka pietruszki

Dynię Hokkaido pozbawiamy nasion i porcjujemy na mniejsze łódeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem rzepakowym, solimy. Pieczemy do miękkości w temp. 190 stopni - ok. 20-30 minut.
Do gotującej się lekko osolonej wody wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając. Ryż powinien wchłonąć cały płyn. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy ugotowany na sypko ryż i dodajemy rozkłócone jajka- całość dokładnie mieszamy i chwilkę smażymy. Doprawiamy solą. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną i jeszcze gorącą dynię oraz pokruszony twaróg wędzony. Danie skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i  sezamem uprażonym na suchej patelni. Smacznego!
Ps. W domowych warunkach możemy przygotować smakową wersję oleju rzepakowego. Wystarczy do buteleczki z olejem rzepakowym dołożyć ulubione dodatki, np. ostrą papryczkę i po kilku dniach będziemy mogli używać smakowego oleju i nadawać naszym potrawom niepowtarzalnego charakteru. 














































http://pokochajolejrzepakowy.eu/uwaga-konkurs-jesienna-rozgrzewka-olejem-rzepakowym/




1 komentarz:

  1. Pyszności :) Dawno nie jadłam brązowego ryżu. A już w tak apetycznej odsłonie zwłaszcza :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń