poniedziałek, 10 października 2016

Fuczki z camembert - bezglutenowe

  Fuczki, bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty, serwuję dziś w nieco zdrowszej wersji - na mące owsianej. W tej wersji z powodzeniem mogą po nie sięgnąć osoby na diecie bezglutenowej. Idealnie łączą się z ciepłym, lekko rozpływającym się serem camembert i miodowo-musztardowym sosem.

 Fuczki z camembert




Fuczki:
  • ok.  300 g kapusty kiszonej
  • 1 i 1/4 szklanka mąki owsianej
  •  1 szklanka mleka
  •  1 jajo
  •  sól  ok. 1/2 łyżeczki
  •  pieprz
  • cząber ok.  1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy do smażenia
  •   ser camembert- na osobę po 1 sztuce (120g)
  •  pomidory
Sos:
  • łyżka miodu
  •  łyżka octu balsamicznego
  •   łyżeczka musztardy chrzanowej
  •  szczypta  soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sos- Miód lipowy, ocet, musztardę i sól dokładnie ucieramy na gładki sos.  Pod koniec cały czas mieszając dodajemy olej.

Placki - Mąkę wymieszaną z przyprawami i jajo miksujemy na jednolitą masę dodają stopniowo mleko. Kapustę dokładnie odciskamy i drobno siekamy, a następnie dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.  Z ciasta formujemy małe placuszki, które smażymy z obu stron na słoty kolor. 

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy placki, układamy krążki sera camembert, zmniejszamy nieco ogień. Ser smażymy z obu stron aż nabierze złotego koloru, a w środku zacznie się lekko topić.
Na talerzu układamy porcję placków, obok porcję sosu. Pośrodku wykładamy gorący ser. Dekorujemy go plastrami pomidora i delikatnie skrapiamy sosem. Podajemy od razu. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Nie miałam zielonego pojęcia co to są fuczki ;) Teraz już wiem. Smak mnie bardzo zainteresował. No i jeszcze camembert - pycha. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń