środa, 26 października 2016

Gołąbki z mięsem, kaszą gryczaną i cieciorką




 Gołąbki z mięsem, kaszą gryczaną i cieciorką





Składniki:

  •  ok. 700-800 g  mięsa mielonego z łopatki
  • 100 g kaszy gryczanej białej
  • 1  cebula
  • 2 jajka
  •  duży pęczek koperku
  •  puszka cieciorki
  •  1,5 łyżeczki soli
  •  pieprz
  • ok. 1 l  sosu - 700 ml pasty pomidorowej + 300 ml przegotowanej wody + sól do smaku + łyżeczka suszonego oregano - całość dokładnie mieszamy
  •   ok. 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  •  olej do smażenia
  •  główka kapusty

Kaszę gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Cebulę, drobno posiekany koperek i ugotowaną kaszę dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy odsączoną cieciorkę i ponownie wyrabiamy. Główkę kapusty obgotowujemy w wodzie, stopniowo ściągając wierzchnie liście. Z każdego odcinamy zdrewniałą część liścia. Porcję mięsnego farszu układamy na liściu i dokładnie zawijamy. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. Układamy gołąbki. Zalewamy sosem pomidorowym. Całość przykrywamy z góry pozostałymi liśćmi kapusty.  Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1,5 - 2 godziny. Przed podaniem powstały sos zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dodatek cieciorki do gołąbków jest świetnym pomysłem, wyglądają obłędnie :) Brawo za przepis :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkąd odkryłam gołąbki z kaszą gryczaną - zawsze takie robię. Ale z cieciorką nie próbowałam. To dla mnie nowość! Pozdrowionka serdeczne. :)

    OdpowiedzUsuń