środa, 5 października 2016

Kokosanki

Klasyczne kokosanki świetnie sprawdzają się jako mała słodycz na chłodne i pochmurne wieczory. Niezwykle aromatyczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Zapraszam :) .


 Kokosanki - klasyczne kokosanki


 


Składniki na ok. 30 ciasteczek
  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec po łyżce cukru waniliowego wymieszanego z mąką ziemniaczaną. Białka porcjami dodajemy do masy kokosowej i delikatnie mieszamy. Blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia. Masę nabieramy łyżką i formujemy nieduże kulki. Pieczemy ok. 15-20 minut, temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika kokosanki muszą lekko przestygnąć, wtedy przekładamy je na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!




























3 komentarze:

  1. Jestem wielką zwolenniczką kokosowych smaków. A tutaj - raj na ziemi! Idealne są te kokosanki na jesienną chandrę. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój siostrzeniec uwielbia wszystko, co ma w sobie kokos, więc ciasteczka kokosowe często pojawiają się w moim domu :) . Zresztą nie tylko on przepada za kokosowymi smakami. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Pamiętam kiedyś jak moja babcia pracowała za granicą, przywoziła takie kokosanki 3 razy do roku, wyglądały identycznie jak te, do dziś pamiętam ich smak.

    OdpowiedzUsuń