czwartek, 13 października 2016

Maślane ciasto drożdżowe dla początkujących



 Maślane ciasto drożdżowe - bez wyrabiania i wyrastania to doskonały patent na drożdżowy wypiek dla osób początkujących w kuchni. Zawsze się udaje, jest przy nim mało pracy, składniki są tanie i łatwo dostępne, a co ważne nie zniechęca początkujących kucharzy długim i męczącym wyrabianiem ciasta. Smak jest doskonały, zwłaszcza jeśli podamy go z masełkiem i ulubioną konfiturą. Fajne pierwsze czy też drugie śniadanie, jak też rustykalny deser. Polecam.

 Maślane ciasto drożdżowe dla początkujących

bez wyrabiania i wyrastania

 Składniki na blachę 24 x 35 cm

  •  375 g miękkiego masła
  •  1,5 szklanki cukru
  •  łyżka pasty waniliowej
  •  2 łyżki cukru waniliowego
  •  szklanka mleka
  •  8 jaj
  •  84 g świeżych drożdży
  •   4,5 szklanki mąki pszennej
  •   cukier brązowy  do obsypania wierzchu


Masło ucieramy z cukrami i pastą waniliową, następnie  dodajemy po jednym jajku cały czas miksując oraz drożdże rozrobione w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę - w trzech porcjach -  i miksujemy na  jednolite dość rzadkie ciasto. Wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem. Po 15 minutach ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Następnie zwiększamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z blachy i czekamy aż ostygnie. Podajemy z masłem i dowolnymi dodatkami. Polecam krem czekoladowy.

Krem:

  •   3 czubate łyżki kremu orzechowo-czekoladowego
  • 4 czubate łyżki gęstego jogurtu typu greckiego


Krem czekoladowy ucieramy. Stopniowo cały czas ucierając dodajemy po łyżce jogurtu. Sos schładzamy.







1 komentarz:

  1. Drożdżóweczka domowa to jest coś, co bardzo lubię. Zresztą nie tylko ja. Cała moje rodzinka uwielbia takie ciasto. Znika zawsze w mig. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń