Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 14 października 2016

Paluszki rybne w sezamie z ryżem kokosowo-muszkatołowym i surówką z kiszonej kapusty

Na blogu już dawno nie było przepisu z rybą w roli głównej. Czas to zmienić. Dziś pyszne chrupiące paluszki z dorsza doprawione sezamem i serwowane z aromatycznym ryżem z nutą kokosu i gałki muszkatołowej. Polecam!


 Paluszki rybne w sezamie z ryżem kokosowo-muszkatołowym i surówką z kiszonej kapusty


 Składniki:

  • filet z dorsza
  • ok 3 -4 łyżki jasnego sezamu
  •   łyżka mąki pszennej
  •  olej rzepakowy do smażenia
  •  100 g ryżu jaśminowego
  • 1 szklanka płynu - 1/2 szklanki mleczka kokosowego + 1/2 szklanki wody lub szklanka wody, która zostaje po zebraniu śmietanki z mleczka kokosowego
  •    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  •   łyżka oleju kokosowego
  • 2 duże garście kapusty kiszonej
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  •  sól
  •  pieprz

Kapustę kiszoną delikatnie odciskamy z nadmiaru soku. Lekko ją siekamy i doprawiamy olejem z pestek dyni.
W garnku zagotowujemy olej koksowy i płyn. Dodajemy ryż, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Przykrywamy i  gotujemy na małym ogniu do miękkości pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

Pozbawioną skóry rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i porcjujemy na zgrabne paluszki. Paluszki rybne solimy i pieprzymy. Mąkę łączymy z sezamem.  Kawałki ryby obtaczamy w  sezamowej panierce. Smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym. Podajemy z ryżem i surówką z kiszonej kapusty. 


2 komentarze:

  1. Idealny pomysł na piątkowy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sezam. Jest pyszny i zdrowy. Tak apetycznych paluszków rybnych jeszcze nigdy nie jadłam. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń