sobota, 22 października 2016

Roladki schabowe z pastą koperkową na bazie cieciorki




 Roladki schabowe z pastą koperkową na bazie cieciorki


 Składniki (16 roladek):

  •  ok. 1,5 kg  kawałek schabu
  •  2 puszki cieciorki (800g)
  •  ząbek czosnku
  • słoik zielonych pomidorów z zalewy lub kiszona kapusta
  • 2 pęczki koperku
  • olej spod suszonych pomidorów
  • kilka suszonych pomidorów
  •  sól
  •  pieprz
  •  bułka tarta- panko
  •  mąka pszenna
  • 2 jajka do panierowania
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz, suszone pomidory i kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów i dokładnie blendujemy. Dodajemy drobno posiekany koperek i dokładnie mieszamy.
Schab porcjujemy na kawałki i rozbijamy jak na kotlety, solimy i pieprzymy z obu stron.
Każdy płat schabu smarujemy cienką warstwą pasty z cieciorki, układamy plasterki zielonych pomidorów lub kiszonej kapusty i zawijamy. Roladki obtaczamy w odrobinie mąki, następnie w rozbełtanych z wodą jajkach i bułce tartej. Tak przygotowane roladki obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy odrobiną oleju i pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz