poniedziałek, 24 października 2016

Ryż jaśminowy ze śmietanką kawową i prużonymi jabłkami

Ryż z jabłkami w takiej wersji to doskonała propozycja na podwieczorek. Polecam ;)

 Ryż jaśminowy ze śmietanką kawową i prużonymi jabłkami


 Składniki:

  •  100 g ryżu jaśminowego
  •  1 szklanka wody
  •  sól
  •  3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  •   2 łyżki cappuccino karmelowego
  •  1 kg jabłek + cukier do smaku
  •  pół łyżeczki cynamonu
  •   łyżka masła

Do gotującej się wody wsypujemy ryż i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Prużymy w garnku do miękkości, doprawiamy 2-3 łyżkami cukru waniliowego i cynamonem.
Śmietanę ucieramy z cukrem i cappuccino na jednolitą masę. Dodajemy do niej jeszcze ciepły ryż i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Zimny ryż wykładamy do pucharków naprzemiennie z jabłkami.   Możemy też z masy ryżowej za pomocą gałkownicy do lodów formować kulki i układać na pierzynce z jabłek. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

 
 

3 komentarze:

  1. Jak ślicznie to wygląda! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się taki warstwowy sposób podania. Nie zawsze mam ochotę na ryż, ale w takiej odsłonie - zjadłabym z przyjemnością. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń