Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 19 października 2016

Szarlotka na kruchym cieście w kratkę

Szarlotka tania i prosta. Pyszna i szybka. Czego chcieć więcej? Kruche ciasto to zaledwie 4 podstawowe składniki, do tego mus jabłkowy i aromatyczny cynamon. Delikatne muśnięcie cukrem pudrem i efektowne jesienne ciasto gotowe. Ten przepis to gwarancja sukcesu. Ciasto znika błyskawicznie. Zapraszam do przetestowania przepisu - a może zechcesz podesłać mi zdjęcie swojego dzieła? ;)


   Szarlotka na kruchym cieście w kratkę


 Na ciasto:


  •  2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka

Nadzienie jabłkowe:

  • ok. 1,5 kg jabłek
  •  łyżeczka cynamonu
  •   2 łyżki bułki tartej
  •  4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  •   cukier puder
  • 1 białko


Mąkę, szczyptę soli i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy zimne masło i całość siekamy do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy je na minimum 1 godzinę do lodówki - a najlepiej na całą noc.
Tortownicę (średnica 26 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
2/3 ciasta wałkujemy na kształt blachy, wylepiamy nim spód formy, nakłuwamy widelcem i smarujemy rozbełtanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25  minut, temp. 180 stopni. Spód lekko studzimy. Część pozostałego ciasta wałkujemy i wykrawamy paseczki, którymi wylepiamy rant tortownicy.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i smażymy aż odparuje nadmiar soku. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą. Wystudzone jabłka przekładamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto wałkujemy na kształt formy. Wykrawamy cienkie paseczki i układamy na jabłkach dekoracyjną kratkę. Kratkę smarujemy rozbełtanym białkiem. Szarlotkę pieczemy ok. 40 minut. Podajemy posypaną cukrem pudrem.  

 





3 komentarze:

  1. Moja mama też taką kratkę na szarlotkach układa :) Podnosi to walory estetyczne. Wspaniałe ciasto :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja również ;) Mi nigdy nie wyszła tak idealnie równa, jak jej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka- smak dzieciństwa. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń