poniedziałek, 31 października 2016

Udka z kurczaka w musztardzie z warzywami

 Udka z kurczaka w musztardzie z warzywami


 Składniki:

  •  8 udek z kurczaka
  •  8 czubatych łyżek musztardy
  •  łyżka miodu
  •  8 łyżek oleju rzepakowego
  •   sól
  •  pieprz
  •  kilka ziemniaków
  •  2 marchewki
  •  kilka małych cebulek

Skórkę na udkach nacinamy po skosie w trzech miejscach. Nacieramy solą i pieprzem. Musztardę, płynny miód i olej dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy mięso i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na całą noc.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewki kroimy na wielkość zbliżoną do ziemniaków. Ziemniaki, marchewkę i cebulkę układamy na dnie blachy piekarnikowej wysmarowanej olejem. Doprawiamy solą i skrapiamy olejem. Na warzywach układamy zamarynowane udka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 40 minut, od czasu do czasu polewając mięso marynatą. Po tym czasie temperaturę podnosimy do 200 stopni grzałka górna i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut, aż mięso będzie złociste. Gdyby warzywa były jeszcze niedopieczone, udka wyjmujemy a warzywa pozostawiamy jeszcze na 10 minut temp. 220 stopni. Smacznego!

 

1 komentarz:

  1. Na obiadek propozycja idealna! Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń