środa, 12 października 2016

Wytrawne ciasteczka pierożki z pistacjowym pesto

Wytrawne ciasteczka pierożki z pistacjowym pesto

 Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki + do podsypywania w trakcie wałkowania  - jeśli będziecie mieć bardzo duże jajka może zajść potrzeba dodania nawet do 2,5 szklanki mąki. Ciasto musi mieć dość luźną konsystencję, ale na tyle ścisłą, by móc je później wałkować.
  • 200 g zimnego masła
  •  2 jajka
  •  żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany 18% - gęstej i kwaśnej
  •   pistacjowe pesto - do tego przepisu radzę przygotować pesto z jak najmniejszej ilości oleju/oliwy - dodajemy tylko tyle, ile jest niezbędne do zblendowania wszystkiego na w miarę jednolitą masę; jeśli dodamy do pesto za dużo tłuszczu, pierożki po upieczeniu będą nim ociekały ;) . W tym daniu pesto ma bardziej przypominać gęstą pastę niż sos.
  •   roztrzepane jajo do posmarowania wierzchu


Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy śmietanę, jajka i żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na całą noc. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki. Na każdym układamy porcję pesto, możemy również dodać pokruszony wędzony twaróg z czosnkiem, przykrywamy drugą połową krążka i sklejamy brzegi jak na pierogi. Układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy na złoty kolor ok.  20 minut, temp. 220 stopni. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pistacjowe pesto nie jest mi znane. Jadłam jedynie kiedyś z orzechów włoskich. Musi to być pyszne. Kocham pierogi podawane na każdy sposób :) Pozdrawiam i miłego dnia życzę! :)

    OdpowiedzUsuń