sobota, 12 listopada 2016

Dynia z piekarnika faszerowana kurczakiem i ryżem

Dynia z piekarnika

faszerowana kurczakiem i ryżem

 Składniki:

  •   2 małe dynie Hokkaido
  •  podwójna pierś z kurczaka
  •  200 g ryżu
  •  sól
  •    pieprz
  •  5 łyżek ketchupu
  •  3 łyżki majonezu
  •  łyżeczka papryki słodkiej
  •  pół łyżeczki papryki ostrej
  •  cebula
  • olej rzepakowy
  • pęczek koperku

Marynata: łączymy ze sobą ketchup, majonez, 3 łyżki oleju, papryki słodką i ostrą. Piersi kroimy w kostkę (na jeden kęs), solimy i pieprzymy. Przekładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy całą noc.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
W garnku na oleju smażymy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulkę. Dodajemy kurczaka razem z marynatą i dusimy do miękkości mięsa ok. 10 minut. Do kurczaka dodajemy ugotowany ryż . Na samym końcu dodajemy drobno posiekany koperek.
Pozbawioną pestek dynię faszerujemy przygotowanym farszem. Wierzch smarujemy olejem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 60 minut, temp. 190 stopni.




1 komentarz:

  1. Wiele warzyw już faszerowałam. Dyni jeszcze nigdy. Super się to prezentuje. Na pewno jest bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń