środa, 9 listopada 2016

Ekspresowe szyszki na mleku w proszku




 Ekspresowe szyszki na mleku w proszku



Składniki:

  • 35 g ryżu preparowanego
  •  pół szklanki cukru
  • pół szklanki mleka w proszku
  • mleko - mleko dodajemy w takiej ilości, aby uzyskać gęstą, ale płynną masę kajmkowo-mleczną.

Cukier i mleko w proszku dokładnie mieszamy, przekładamy do garnka i dolewamy mleko - na początek 3 łyżki, podgrzewamy cały czas mieszając drewnianą łyżką na niedużym ogniu do połączenia się składników. W razie potrzeby dolewamy mleko- nim regulujemy gęstość masy, im gęstsza masa tym szyszki szybciej zastygną, ale przy dłuższym leżeniu będą twardsze. Kiedy masa zacznie lekko bąbelkować, zdejmujemy z ognia i dodajemy ryż. Dokładnie mieszamy. Z jeszcze ciepłej i plastycznej masy formujemy kuleczki dowolnej wielkości. Masa błyskawicznie zastyga i od razu możemy podawać nasze domowe słodkości. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Im dłużej leżą tym bardziej twardnieją, dlatego polecam je robić z małej porcji - są bardzo słodkie i nawet niewielka ilość zaspokoi każdego łasucha.

2 komentarze:

  1. Takie szyszki pamiętam z dzieciństwa. Kupowało się je w szkolnym sklepiku. Z chęcią zrobiłabym je w domu. Lubię posmak mleka w proszku. Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, faktycznie powrót do młodości ! Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń