sobota, 5 listopada 2016

Keks


 Klasyczne, łatwe do przygotowania ciasto z dużą ilością bakalii i kandyzowanych owoców. Tych ostatnich możecie dodać według uznania od 300 do 400 g. Ja zazwyczaj daję 30 dag, ale jeśli lubicie ciasto mocno najeżone bakaliami dajcie więcej ;) . Czas pieczenia uzależniony jest do wielkości keksówki, jakiej użyjecie do pieczenia. Moje ciasto - pieczone w keksówce nieco mniejszej niż klasyczna-  jest nieduże za to wyższe, w związku z czym czas pieczenia jest też nieco dłuższy - dochodzi do 75 minut. Wybierając większą keksówkę skracamy czas pieczenia - może wystarczyć Wam 55-60 minut. Zasada jest prosta- pieczemy do tzw. suchego patyczka. 

Keks

  Składniki:
·         1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
·         1 szklanka cukru
·         200 g miękkiego masła
·         5 jajek
·         300-400 g posiekanych bakalii i kandyzowanych owoców i warzyw
·         1 łyżka mąki pszennej
·         1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
·         skórka otarta z 1cytryny
   
        Dekoracja:
    - sok z połowy cytryny
    - cukier puder ile zabierze
    - pomarańczowa skórka kandyzowana
Owoce knadyzowane i bakalie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie osączamy, osuszamy i lekko siekamy. Obsypujemy mąką.

Miękkie masło ucieramy z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dodajemy bakalie i ponownie dokładnie mieszamy.
Formę keksową smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Pieczemy ok. 70-75 minut, temp. 180 stopni. Upieczone i lekko przestudzone ciasto dekorujemy lukrem (sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania dość gęstego lukru) oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!

2 komentarze: