Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 3 listopada 2016

Knedle z mięsem i kiszoną kapustą




 Knedle z mięsem i kiszoną kapustą



 Składniki (na 25 dużych knedli):


  •  1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 750 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli



Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka i sól. Wyrabiamy dłonią gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części.  Z każdej formujemy placuszek, na którym łyżkę farszu . Placuszkiem otulamy mięso formując zgrabną kulkę. Knedle układamy na posypanej mąką deseczce. 

Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie- knedle wkładamy partiami do wrzątku i gotujemy ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. 

Knedle podajemy z okrasą.

Farsz:

  •   600 g ugotowanej szynki wieprzowej (waga po ugotowaniu)
  • 200 g kapusty kiszonej
  • puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka octu balsamicznego
  • 200 ml  śmietany
  • olej rzepakowy do smażenia

Okrasa:

  •   cebulka
  • boczek

Na patelni na odrobinie oleju złocimy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę  oraz odsączoną i posiekaną kapustę kiszoną  i smażymy do miękkości.  Kapusta powinna być lekko przysmażona. Warzywa dodajemy do ugotowanej i zmielonej szynki wieprzowej. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodajemy majonez, śmietanę, sól, pieprz i ocet balsamiczny. Wyrabiamy na jednolity farsz. 


1 komentarz:

  1. A u mnie w domu knedelki robi się głównie na słodko. Tym bardziej bym się skusiła na nieznany mi dotąd przepis w wersji na wytrawnie. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń