Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 15 listopada 2016

Kostka migdałowo-kajmakowa - ciasto deserowe



 Pyszny, lekki migdałowy biszkopt przełożony czekoladową masą z mocno wyczuwalną mleczną nutą oraz masą kajmakową. Całość wieńczy czekoladowa polewa. Ciasto pięknie się prezentuje i może być gwiazdą świątecznego stołu.

 Kostka migdałowo-kajmakowa




Biszkopt migdałowy:
  •  6 jajek
  •  3/4 szklanki cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  •  3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
Formę o wymiarach 24x24cm (może być również tortownica o średnicy ok. 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.  Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę pod koniec dodając porcjami po 1 łyżce cukier. Do sztywnej masy białkowej dodajemy po 1 żółtku i mieszamy ręcznie za pomocą łopatki. Przesianą mąkę łączymy ze zmielonymi migdałami. Dodajemy po 1 łyżce do masy i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części.

Poncz:
·         pół szklanki przegotowanej wody + łyżka brązowego cukru + sok z połowy cytryny

Ponczem przygotowanym na bazie wody, soku z cytryny i brązowego cukru nawilżamy placki.

Masa czekoladowa:
  •   200 g masła
  •  3/4 szklanki cukru pudru
  •  pól szklanki przegotowanej wody
  •  2 łyżki kakao
  •  2 szklanki mleka w proszku 27%
  • kilka ciasteczek markiz -ok. 8 szt

W garnku topimy masło z cukrem pudrem i wodą. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę, dodajemy pokruszone ciasteczka i ponownie mieszamy. 

Krem kajmakowy:
  •  300 g  masła dobrej jakości - margaryna zepsuje smak, a masa będzie zbyt luźna
  • 300 g masy kajmakowej
Miękkie masło ucieramy dodając po 1 łyżce masy kajmakowej.

Składanie ciasta:
Na  dnie formy do pieczenia (najlepiej z odpinanym rantem) układamy: jeden placek biszkoptowy- masa czekoladowa- placek- masa kajmakowa- placek- polewa

 
Polewa czekoladowa:
  •  100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  •  2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki galaretki cytrynowej + 3 łyżki gorącej wody
  • 5 łyżek śmietany 18%

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło topimy z cukrem i kakao. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Kiedy masa lekko przestygnie, dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto.

Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień, wtedy też najłatwiej je pokroić. Przed krojeniem polecam nóż zamoczyć w gorącej wodzie.  Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Takie ciasto musi być gwiazdą stołu :) Wspaniałe ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle czekolady. Toż to istny raj dla smaków. A ten kajmak, migdały. Połączenie doskonałe. Już za sam wygląd ma u mnie owacje na stojąco ;)
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Elegancka i niebanalna propozycja :) A czy ciasto dobrze się trzyma i postoi dłużej na stole czy trzeba je od razu jeść? Bo mam wrażenie, że przez tą warstwę kajmakowa wszystko może się rozjeżdżać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od jakości masła i masy kajmakowej. Jeśli weźmiemy dobre masło i kajmak ciasto powinno ładnie się trzymać. Przechowujemy w lodówce i wyjmujemy poporcjowane na pół godziny przed podaniem. Masa kajmakową bywa czasem kapryśna i potrafi wyjść zbyt rzadka ale przy zachowaniu proporcji 1:1 powinno być ok. Można też użyć mleka skondensowanego słodzonego gotowanego w puszce przez 3 godziny - niektórzy uważają że taki kajmak lepiej się sprawdza a masa jest trwalsza. 😊

      Usuń
  4. Wow, ciasto przepięknie się prezentuje. A jakie musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie :) Słodziutkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń