piątek, 25 listopada 2016

Placki cebulowe

Dla miłośników cebuli wyjątkowe placki z dużą ilością tego warzywa. Są przepyszne, a na piątkowy obiad doskonałe. Zapraszam.



 Placki cebulowe


 Placuszki:

  • 4 średnie cebule
  •   1/2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  •   4 łyżki gęstego  jogurtu
  •    2-3 łyżki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • łyżeczka cukru
  • 200 g twarogu typu włoskiego capri

Placuszki:
Cebulę kroimy w piórka i karmelizujemy na oleju rzepakowym dodając łyżeczkę cukru i doprawiając do smaku solą.
W misce łączymy ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy jajko, mleko, jogurt  i dokładnie mieszamy. Ciasto musi być dość gęste. Dodajemy wystudzoną cebulę i pokruszony twaróg. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rumiano z obu stron albo na suchej teflonowej patelni albo na odrobinie dobrze rozgrzanego oleju rzepakowego. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
 
 

2 komentarze:

  1. Placki są przepyszne...Mogłabyś podpowiedzieć, jaka mąka bezglutenowa sprawdziłaby się w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że placuszki smakowały :) . Myślę, że można spróbować z bezglutenową mąką owsianą, mąką gryczaną lub kukurydzianą :)

      Usuń