czwartek, 24 listopada 2016

SzarlotInka czyli płynna szarlotka zbożowa

SzarlotInka to taka płynna szarlotka kawowa, z nutą cynamonu, odrobiną słodyczy od miodu malinowego, wzbogacona smakiem ryżu. Pyszny, gorący i rozgrzewający napój na jesienno-zimowe wieczory. Zdrowy i pożywny. Zapraszam :) 
 

SzarlotInka czyli płynna szarlotka zbożowa

 


Składniki na 2 kawy:
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki ryżu
  • ok. pół szklanki mleka do gotowania ryżu
  • 300 ml mleka do kawy
  • 4 łyżeczki Inki klasycznej
  • łyżeczka miodu malinowego
  • cynamon
  • 100 ml gorącej wody 
 
W garnku zagotowujemy pół szklanki mleka. Na gotujące się mleko wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości na mały ogniu od czasu do czasu mieszając - w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę mleka. Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy pokrojone w kostkę obrane jabłuszko. Całość prużymy, aż jabłko będzie miękkie. Doprawiamy cynamonem i miodem. Całość dokładnie blendujemy i wykładamy do 2 szklanek. 
 
4 łyżeczki Inki zalewamy 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy , aż kawa się rozpuści. 
 
Mleko podgrzewamy i spieniamy za pomocą spieniacza. Przelewamy do 2 szklanek z jabłkami. Następnie wolnym strumieniem dolewamy przygotowaną Inkę. Powinniśmy uzyskać puszystą piankę. Kawę możemy udekorować cynamonem. Przed wypiciem całość najlepiej wymieszać, wówczas w każdym łyku poczujemy smak szarlotki ;) . Smacznego!
 
 
Łączy przyjemne z naturalnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)