Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 10 listopada 2016

Tort makowo-sezamowo-kajmakowy

To ciasto będzie idealnym zwieńczeniem uroczystego obiadu. Deser ten to połączenie wilgotnego ciasta serowo-makowego oraz serowo-czekoladowego, którego strukturę wzbogaca ryż preparowany z masą serowo-kajmakową i wyrazistą w smaku masą sezamową. Całość wieńczy trochę nietypowa polewa z ... ptasiego mleczka. Koniecznie ją wypróbujcie - jest doskonała zarówno w smaku, jak i konsystencji. Nutę orzeźwienia wprowadza owoc granatu i kaki (jeśli gonie dostaniecie możecie zastąpić brzoskwinią z puszki). Ciekawym dodatkiem do czekoladowego ciasta jest granola oraz wspomniany ryż preparowany. Dzięki temu ostatniemu ciasto choć wilgotne jest również bardzo puszyste, a podczas jedzenia natrafiamy na kawałki ryżu, co wzbogaca smak i urozmaica strukturę całego ciasta.


 Tort makowo-sezamowo-kajmakowy






Składniki na ciasto serowe (tortownica 26 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką):

  • 250 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego - z wiaderka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki suchego maku
  •  1/2 szklanki cukru
  •  8 łyżek oleju
  •  2 jajka
  •  łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, mak, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre-  serek, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche. Ciasto przelewamy do tortownicy  wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Przekrawamy na pół - najlepiej metodą z nitką. 

Małe ciasto kakaowe - tortownica 17 cm:

  •   1 jajko
  •  1/2 szklanki cukru
  •  1/4 szklanki oleju
  •  2 łyżki  serka twarogowego trzykrotnie zmielonego
  •  łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 szklanka granoli orzechowej (szklanka przed zblendowaniem)
  •  1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15  g ryżu preparowanego
  •  łyżeczka kakao
  • szczypta soli

Jajko, cukier i olej miksujemy na jasną masę. Dodajemy ser oraz pastę waniliową i ponownie miskujemy. Granolę blendujemy na drobniejszą konsystencję. W misce łączymy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i granolę. Do składników sypkich porcjami dodajemy mokre i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy.
Krem sezamowy:

  • 250 g ziaren sezamu
  • 200 g miękkiego masła
  •  szklanka cukru pudru
  • 220 g sera twarogowego typu włoskiego- słodkiego
  • 2 łyżeczki mleka w proszku
  • 100 g jogurtowej czekolady

Ziarna sezamu przekładamy do blendera, dodajemy pół szklanki cukru pudru i krótko miksujemy. Następnie dodajemy ok. 50 g miękkiego masła i ponowni blendujemy - masa powoli powinna przybierać coraz bardziej jednolitą konsystencję. Dodajemy resztę cukru pudru i kolejne 50 g masła. Masło dodajemy partiami - po 50 g miksując całość do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodajemy pokruszony twaróg oraz mleko w proszku i dokładnie miskujemy. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do masy - dokładnie mieszamy i całość  chłodzimy.
Masa serowo-kajmakowa:

  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  •  500 g masy kajmakowej
  •  150 g masła
  • szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  •  łyżeczka pasty waniliowej
  •  drobno pokrojony 1 owoc kaki

Wszystkie składniki masy przekładamy do garnka i gotujemy cały czas mieszając na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Masę dzielimy na pół i do jednej części  dodajemy pokrojony owoc i dokładnie mieszamy.
Składanie: 1 placek makowy - masa serowo-kajmakowa bez owoców- placek kakaowy pośrodku dużego placka- boki wypełniamy masą serowo-kajmakową z owocami -  masa sezamowa- placek  makowy- polewa ptasie mleczko - pestki granatu
Polewa:

  • 150 g -15 szt. ptasiego mleczka - u mnie truskawkowe
  • 8 łyżek mleka
  •  owoc granatu

Mleko zagaotowujemy, do gotującego się mleka wrzucamy posiekane ptasie mleczko. Dokładnie mieszamy podgrzewając do momentu uzyskania jednolitej masy. Pokrywamy nią wierzch ciasta. Dekorujemy pestkami granatu. Ciasto dobrze schładzamy. Smacznego!





3 komentarze:

  1. Kocham go już za sam wygląd. Piękny! Uwielbiam torty z makiem. Super. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń