Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 14 listopada 2016

Tortille na słodko z białym makiem i kaszą gryczaną

Jeśli robiąc rogale zostanie Wam trochę farszu makowego, możecie przygotować takie pyszności. 😋

Tortille na słodko z białym makiem i kaszą gryczaną


 Składniki:


  • placki tortilli pszennej
  • jajko
  • drobny cukier

farsz makowy:

  • 250 g białego maku + szklanka mleka
  •  100 g białej kaszy gryczanej +1 szklanka mleka - do gotującego się mleka wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie całe mleko
  •  200 g orzechów włoskich
  •  2 łyżki miodu
  •  szklanka cukru pudru
  •  łyżka pasty waniliowej
  •   2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  •   2 jajka
Farsz:
Biały mak wsypujemy do gotującego się mleka i gotujemy kilka minut, aż mak wchłonie cały płyn. Następnie mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy ugotowaną w mleku i zblendowaną kaszę gryczaną białą oraz 100 g zmielonych orzechów włoskich. Dodajemy cukier puder, miód, jajka i ekstrakt waniliowy oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy włoskie. 
Jeden placek tortilli smarujemy dokładnie jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Na tortilli rozprowadzamy równomiernie porcję farszu pozostawiając dookoła ok. 1 cm rant. Placek z farszem przykrywamy drugą tortillą i dokładnie dociskami brzegi. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190 stopni do zarumienienia.Możemy podawać od razu gorące, lub wystudzone. Smacznego!
 



2 komentarze:

  1. ten farsz musi być przepyszny!
    świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tortille na słodko? Nigdy nie jadłam. Chcę się skusić. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń