piątek, 9 grudnia 2016

Ciasteczka miodowe- stempelki

Ciasteczka miodowe to kruche herbatniki, które świetnie sprawdzają się do robienia stempelków świątecznych. Dodatek miodu sprawia, że są ciut twardsze od klasycznego ciasta kruchego robionego bez tego dodatku.  Dobrze się przechowują i z powodzeniem możecie je zrobić już teraz, a zajadać z Waszymi dziećmi dopiero w święta (choć ciasteczka wcale nie musza leżakować i można je jeść od razu po wystudzeniu). Do ciasta możecie dodać ulubione przyprawy - cynamon czy przyprawę do pierników. Ja pozostawiłam je czyste, gdyż takie lubi moja rodzina. :)


Ciasteczka miodowe- stempelki

 Składniki na ok 80 ciasteczek:

  • 3 szklanki mąki
  • 300 g zimnego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki miodu
  • ewentualnie - Łyżka przyprawy korzennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
 
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, przyprawą i cukrem. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy jajko,  żółtko i miód i wyrabiamy jednolite ciasto. Chłodzimy godzinę w lodówce. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy ciasteczka . Na każdym możemy odznaczyć dekoracyjny stempelek.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor  temp. 200 stopni.  Ciasteczka studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnej puszce.
 
 
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz