wtorek, 20 grudnia 2016

Ciasto dyniowe na pierogi i pierogi dyniowe nadziewane mięsem.

Pierogi robię zawsze w ilościach hurtowych, a następnie je mrożę, a część rozdaję ;) . Dziś przepis na genialne ciasto pierogowe na bazie puree z dyni. W sezonie puree polecam zrobić z dyni Hokkaido, poza sezonem możemy skorzystać z dostępnej w sklepach dyni mrożonej. :)

Ciasto dyniowe na pierogi i pierogi dyniowe nadziewane mięsem.



Pierogi (na ok. 45 sztuk)
  • ok. 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Mąkę wymieszaną z solą i gałką zaparzamy wrzątkiem, dodajemy puree z dyni i zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut, następnie cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na nie po łyżeczce farszu i zlepiamy. Gotujemy ok. 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy albo polane roztopionym masłem, albo z okrasą z boczku, albo z kleksem kwaśnej śmietany.
Nadzienie (na 3 porcje wyżej przygotowanego ciasta czyli ok. 135- 140 pierogów):

  •  ok. 1,5 kg  mięsa mielonego  (z łopatki)
  •   2 cebule
  •   por
  • 500 g pieczarek
  •   2 marchewki
  • 2 garście odciśniętej z nadmiaru soku kapusty kiszonej
  • połowa puszki kukurydzy
  •  200 g majonezu
  • 100 g ketchupu
  • łyżeczka słodkiej papryki i 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  •   sól
  •   pieprz
  •   olej rzepakowy

 Mięso mielimy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Najlepiej smażyć na 2 partie- wtedy mięso ładnie się zrumieni. Jeśli będziemy mieli zbyt dużo mięsa na raz, zacznie się gotować i pozostanie nieapetycznie szare. Mięso przekładamy do miski, a na tej samej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy drobną posiekaną cebulę, pora i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażymy, aż warzywa się zrumienią i dodajemy do mięsa.  Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy na tej samej patelni. Rumiane przekładamy do mięsa. Kapustę kiszoną siekamy i smażymy na tej samej patelni, usmażoną przekładamy do pozostałych składników. Dodajemy kukurydzę.  Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Do farszu dodajemy ketchup, majonez i dokładnie mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz