środa, 21 grudnia 2016

Maślana babka orzechowa

Mocno maślana i mocno orzechowa babka to ciasto, które możemy szybko przygotować na bożonarodzeniowy stół. Polecam miłośnikom ciężkich i wilgotnych babek. Jest pyszna.

 Maślana babka orzechowa 

 Składniki
  •  2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 400 g miękkiego masła
  •  2,5 szklanki cukru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 6 jajek
  •  szklanka śmietany 36%
  • Polewa:
  •  tabliczka mlecznej czekolady
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  •  3-4 łyżki śmietanki 36%
Serek na rozetki:
·         300 g kremowego serka śmietankowego o smaku waniliowym
·          2 łyżki śmietanki 36%
 

W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, sól, orzechy oraz proszek do pieczenia. W drugiej dużej misce miksujemy na kremową bladożółtą masę masło z cukrem. Następnie do masła z cukrem wbijamy po  1 jajku i dobrze miksujemy. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy naprzemiennie trochę składników suchych i trochę śmietany. Ciasto przekładamy do dwóch klasycznych keksówek (najlepiej z odpinanym rantem) - formy należy wysmarować masłem i wysypać mąką.  Na wierzch sypiemy posiekane orzechy. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobiego. ok. 75 minut, do tzw. suchego patyczka.

Nad gorącą kąpielą wodną topimy połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką ze śmietanką. Wystudzone babki pokrywamy polewą tworząc nierówne wzory. Serek miksujemy na puszysto ze śmietanką. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy babki.  Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz