środa, 7 grudnia 2016

Pasztet rybny

Pasztet rybny to fajny pomysł na jedną z 12 wigilijnych potraw. :) Jest pyszny.
 

 Pasztet rybny

 Składniki:
  • 1 kg dorsza (mrożone filety/ kawałki ryby bez skóry) 
  • 1 cebula 
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • bułka kajzerka namoczona w wodzie
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  •  łyżka soku z cytryny
  • łyżka sosu chrzanowego

Na maśle klarowanym smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy kawałki ryby (uprzednio rozmrożonej i odciśniętej z nadmiaru wody) i smażymy, aż straci surowość. Całość studzimy, a następnie blendujemy na gładką masę dodając w trakcie blendowania odrobinę oleju rzepakowego. Rybę możemy także zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej masy dodajemy odciśnięta z nadmiaru płynu namoczoną bułkę, śmietanę, jajka, sok z cytryny, sos chrzanowy  i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy zblendowane pomidory i ponownie dokładnie mieszamy. Na dno klasycznej keksówki wykładamy najpierw masę z pomidorami, a następnie masę bez dodatku pomidorów. Powierzchnię wygładzamy. Pasztet pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz