sobota, 10 grudnia 2016

Pierogi makowe z czekoladowym nadzieniem gryczanym

Pierogi na makowym cieście to fajny pomysł na połączenie tradycji z nutką nowoczesności. Ciasto z dodatkiem maku możecie faszerować również farszem wytrawnym. Ja dziś proponuję na słodko- z kaszą gryczaną w jednej z głównych ról. Zapraszam :) .
 

 Pierogi makowe z czekoladowym nadzieniem gryczanym

 
 Składniki na ciasto:
  
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • ok. 1 1/4 szklanki wody
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  
Mąkę mieszamy z makiem i całość zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
 
  Farsz: 
  • 100 g kaszy gryczanej białej
  • 200 g czekolady mlecznej z nadzieniem karmelowym i prażoną kukurydzą
  • 200 g serka śmietankowego 
 
 
Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do gorącej kaszy dajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Masę studzimy. Do wystudzonej dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia na ok. 20 minut.  
 
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wykrawamy krążki, nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 1 minutę. Podajemy z sosem karmelowym.
 
 
Sos:
  • 4 czubate łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2 czubate łyżki kremu karmelowego Wedel. 
 
 
Jogurt ucieramy z kremem na jednolity gęsty sos. Sos podajemy schłodzony. Smacznego! 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz