Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 31 grudnia 2016

Piętrowy tort czekoladowo- waniliowo- kajmakowy

 Wszystkim czytelnikom bloga życzę szampańskiej zabawy sylwestrowej i udanego roku 2017!



Długo zastanawiałam się nad nazwą dla tego ciasta. Jest dość złożone i zawiera wiele uzupełniających się smaków. Placki są może trochę nietypowe jak na tort. Masy są już dużo bardziej klasyczne. I tak tort składa się z:
  • ciasta gryczanego - na bazie białej kaszy gryczanej. W zależności od tego, jak ugotujemy kaszę (czy będzie zawierała w sobie więcej płynu, czy też mniej, czy będzie bardziej czy też mniej rozgotowana),  jak ją zblendujemy (czy na jednolitą masę, czy też pozostawiamy gdzieniegdzie kawałki kaszy) oraz od czasu, jaki ciasto będzie spoczywało w piekarniku , otrzymamy raz bardziej puszyste (ale wciąż wilgotne), a raz nieco cięższe ciasto. W obu przypadkach placek gryczany będzie idealny jako baza tortu. 
  • ciasta owsianego - nie jest to najłatwiejsze ciasto, jeśli chodzi o bazę tortu i moment jego przekrawania na pół. Ciasto owsiane ze względu na zawarte w nim płatki nie ma zbyt jednolitej struktury i lubi się nieco pokruszyć, dlatego przy jego przecinaniu należy zachować dużą ostrożność. Ze względu na fakt, że jest trochę mniej stabilne niż ciasto gryczane układamy je jako środkowe warstwy naszego tortu. Będzie to przyjemna niespodzianka w trakcie jedzenia dla miłośników ciast i ciasteczek owsianych.
  • trzech kremów - masy śmietankowo- czekoladowej na bazie Nutelli, masy waniliowo-budyniowej na bazie masła oraz masy kajmakowej na bazie mascarpone
Jeśli przeraża Cię wizja pieczenia takiego piętrowca, możesz wykorzystać fragment przepisu i upiec mniejszy tort - np. placek gryczany przełożony masą śmietankowo-czekoladową i pokryty masą kajmakową. Ta wersja też doskonale się sprawdzi ;) . A dla odważnych przepis na na piętrowy tort czekoladowo-waniliowo- kajmakowy. :) Na tą nazwę ostatecznie padło :) .

Piętrowy tort czekoladowo- waniliowo- kajmakowy

 Składniki na ciasto gryczane:
  • 200 g kaszy gryczanej białej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady z kokosem
  • 2 łyżki mleka w proszku
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości i studzimy. Jeszcze ciepłą dokładnie blendujemy. Jaja ucieramy na puszysto  z cukrem. W garnku rozpuszczamy masło, czekoladę i mleko w proszku. Masę dodajemy do kaszy i ponownie blendujemy. Dodajemy utarte jajka i znowu blendujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do formy o średnicy 26  wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 55- 60 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na pół. 

Składniki na ciasto owsiane:
  • 2 pełne szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  •  3 jajka
  •  1 szklanka mąki
  •  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarnka z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z 1 cytryny

Płatki owsiane dodajemy do gotującego się mleka  i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.  Masło ucieramy z cukrem i ziarenkami wanilii, dodajemy po jednym jajku i porcjami płatki owsiane oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórka cytrynową.  Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy ok. 50-55 minut, temp. 190 stopni do tzw. suchego patyczka.  Wystudzone przekrawamy na pół.

Masa waniliowo-budyniowa na bazie masła:


  •  budyń waniliowy (na 0,5 l mleka)
  • 1, 5 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 300 g miękkiego masła
  •  ziarenka z 1 laski wanilii


W połowie szklanki mleka rozprowadzamy budyń i żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy rozprowadzony budyń. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Masło  miksujemy na puszystą masę z ziarenkami wanilii, dodajemy po łyżce zimnego budyniu - miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Masa śmietankowo-czekoladowa na bazie Nutelli:

  •  500 g śmietany kremówki + 2 łyżki cukru pudru
  •  350 g kremu orzechowo-czekoladowego - u mnie Nutella
  •  2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Krem czekoladowy miksujemy na puszysto. Dodajemy porcjami kremówkę i delikatnie ręcznie mieszamy. Do lekko wystudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy do pozostałej masy i delikatnie ale dokładnie miksujemy.

Na dno tortownicy kładziemy jeden placek ciasta gryczanego, wykładamy połowę masy śmietanowo-czekoladowej i przykrywamy plackiem ciasta owsianego. Do drugiej tortownicy wykładamy na dno placek gryczany, wykładamy pozostałą masę śmietankowo-czekoladową i przykrywamy plackiem owsianym. Tortownice wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie na paterę wykładamy tą część ciasta, gdzie placek gryczany był na spodzie. Wykładamy na nią masę budyniową. Na masie delikatnie układamy drugą część placka - warstwą gryczaną do góry.  Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Masa kajmakowa do obłożenia tortu:

  • 500 g mascarpone
  •   250 g (1/2 puszki) masy kajmakowej

Mascarpone ucieramy  na puszysty krem. Porcjami cały czas miksując dodajemy masę krówkową. Masę schładzamy  w lodówce. Następnie obkładamy nią wierzch i boki tortu.
Dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz